请登录

登录后更精彩...

如果,一切來到了該終結的時候

中级会员

最近個頭後面左下方玉枕穴附近經常隱隱作痛
心想可能到了盡頭
命不久矣

中级会员

黃窮醜 發表於 2019-9-10 12:59
我係咪應該要同情你?

不需要同情
如果人生注定短暫,也只好默默等死

中级会员

黃窮醜 發表於 2019-9-10 13:38
玉枕穴痛即係代表咩病?

唔知                 

金牌会员

唔睇醫生,都睇下網絡資料再點樣和觀察下自己。畢竟痛既係自己,痛。

痛左幾耐?應該唔少過一個星期就會唔痛了。
網絡資料:「玉」係話「肺」涼;枕係「膀胱」涼。
【玉枕穴位的作用功效】 【主治病症】缓解治疗头痛,目眩,目痛,鼻塞,癫痫等。
除了痛,有冇伴隨其他,如眼、耳、小便有咩唔妥?
有冇觀察自己有冇蛋白尿?一些低風險,如驗尿,可知膀胱和腎臟有冇事,其他如驗血、xray肺和其他,冇必要,我覺得先等時間過,睇下個病情有轉好冇?
一些疾病,唔適宜用網絡的「穴位養生」,因此您要確診和問中醫您適合那「穴位養生」冇?

金牌会员

您肥、飲酒、冇做運動、年紀開始老了……,所以失眠、可能蛋白尿或膀胱和腎臟唔好,然後玉枕穴痛係俾屬signal您。或者冇咁快有問題,遲d就唔知。

假如冇睇醫生,靠網絡資料,自己黎,因為自己又感到係涼、又入秋冬……,自己真的要自己去了解,就食療。

我覺得以下,人人可以飲。閒中。
網絡資料:四神湯,有顧脾胃、補腎、利濕功效,對於環境濕氣較重的地方很適合,能排除身體多餘水分;以營養學角度來看,四神湯的成分含豐富蛋白質、維生素和礦物質,單吃也能補足營養……。
四神湯材料:茯苓20克、芡實20克、蓮子40克、山藥20克、薏仁40克。
(豬小肚係豬的膀胱,所以您可能適宜;豬肚係豬的胃,我覺得好食和開胃。)(豬小肚應該有尿味,我印象中冇食過。)(內藏有苦、異味就成煲湯bye。)您考慮轉用瘦肉片或肉粒。

金牌会员

資料寫:放鹽、米酒和姜。因為煮飯的酒可以揮發,所以酒精含量唔高,不過您都係唔好再飲酒。
以上應該冇咩味,所以放煲湯骨或排骨,個湯就會甜d。因為係病湯,所以味精和雞粉就唔可以了。
資料寫:薏仁、芡實、蓮子先浸泡約半小時。
但係跟西方資料,薏仁最好浸2個小時。其他我冇資料。(蓮子蕊要去除,不然苦。)
就像一般煲湯的方法,腍了就食得了。(所有煲1小時,但瘦肉片或肉粒,最後才放滾熟透。)
我覺得以上既材料比較驅寒氣。有豬肚的話,應該放咪胡椒粒。雖然係病湯,但係那些材料加起黎,應該好好飲的,可以送飯,有多湯可以煮湯麵。

金牌会员

都係那句,可以的話,唔好食隔夜菜。以上係要自己黎。
唔係的,有理會會好d。等死還等死,始終都係要好死,冇咁辛苦死,仲要唔好痛住咁死……,有得食就好食。那係為左病的湯,加上好味,材料唔會話好貴,煲下而已。我梗係覺得,您唔會去做的,不過自己都唔理會自己,就冇了。

金牌会员

做人雖然就像感到絕望,但又唔能太頹喪的。

以下雖然那樣,但係又像歷久彌新,因此係要振奮下自己既心情。真係事實係改變唔到的了,但就係那樣。

https://www.youtube.com/watch?v=Ig23Wfdmcg0
Dalida - Soleil Soleil

就係遲死d,又可能,咦,Dalida既歌聽得下……,探索到新的,就像有新生趣、未絕望既人生係要有咁既燃起……。

中级会员

今天好像好了一點
但依然有D麻痹嘅感覺

金牌会员

我亦大吉利事,前排那部份無端端痛,不過目前應該冇痛了,不過印象中,得痛,冇麻痹。
或者唔好拖,去睇下中醫先。

123下一页