请登录

登录后更精彩...
楼主: newnew

特別係風月和青青要入來睇下貼。

金牌会员

住唔落,唔知點算。我真係罪孽深重。我有好恨毒既心,又有成語。但係要止、要懺悔……,點樣悟,根本就慈悲唔到。點解要出生。就係失敗於自性,今世我可能知道了,我重未去到好盡,就係不擇手段,我一定要解脫輪迴之苦,但下一句,我要度脫眾生,不能自欺,唔係上品的,即係較量的話,善人至佛,可,其他的,就像我依家,唔受報應怎樣公平。下地獄、餓鬼、畜生、修羅就連做人,唔係上天,點會冇道理。連上天都唔想,成佛確係難。

真係要多多向善,一般而言,中土好難知蠻夷,蠻夷之地真係慘。龍的傳人在咩地未算好慘,皆因仲有龍的文化等等。人品最為重要,而

金牌会员

龍的文化著重人品。因此唔係龍的傳人慘上慘。香港果d自己人打自己人,真係陰功慘,莫要身在福中不知福,走去蠻夷之地,那時就知味道。因此好多人好自私自利,錢唔重要,根重要,假如著相。我咁既情況,仲搞麼,親但疏,唔明,我咁鍾意佛了,因為唔係忽了,點會唔要佛。10個接近9個忽。

有錢就像上天了,不學佛,因此澳門好像全世界最有錢之地,就像上天了,有咁樣既福德報,要學佛,修成正果,解脫輪迴之苦。我希望我以上情況,可以熄滅,就係點解要迴向,唔好的都迴向都出去,好既又迴向出去,好既唔重要,唔好有唔好就好了。唔好既發生,我才知好既我想迴向,唔好都想迴回。唔好既發生,簡直係煎熬、痛苦……。好既係快樂,又點,唔會永久。所以唔好的一樣唔會永久,係幾咁渴望快點熄滅。

新手上路

人生只係一個過程 如何活得開心先係重點 越來越唔識點樣先係快樂 痛苦事情總係會追住你跑

金牌会员

呢個「當今聖上」唔會係風月的分身吧,點解有好相似的味道。

話說,我的煩惱未解決到,我問了15,佢年尾退休,之前的話佢應該肯,我覺得佢搬唔到,所以我叫佢俾那個man power,然後我就將我的情形告知佢,佢答唔到,叫我問11。我就言,我分析了兩邊的情況,一樣唔理想,另外,外出俾租金,唔賣舊居的話,我會越來越弊;賣了舊居,未來多數睡街。唔知點選好。佢真係好叉仗義,若我叫佢,佢只係計我油費,我問,個man power唔使計,佢話唔使。佢有老婆的,我打去時,佢食緊午餐,佢既老婆同仔玩到好吵。我想表達d咩,佢唔單止活到咁長命,家庭氣氛好,佢應該生活無愁,又一再警世,人家過得ok,自己唔ok,多數衰格。我寫緊我。

金牌会员

之後思,搬唔搬到,我打算將我東西斷捨離,因為若租,根本冇地方可收我依家的東西,一定要丟。其實一旦我死或租,所以東西難帶。我就主動聯絡返一個舊人,因為我想答謝佢等等,想將大部份既東西俾曬佢,但係之前一通電話,問下。今天我就再因佢的情況,我想告知我既認為,可能我太八問到佢既私事,太多、有些深、有些隱喻……,佢火氣好大,差不多要掉電話,我一味對唔住。
唔知點算好。我既東西依然係想佢收留,依家搞成咁,我唔敢搵佢,因為我驚驚了,佢發好大火。之前佢都會發火,但唔知係咪我太八,問到好像干涉了佢的私生活。因為我感到,有d唔妥。

金牌会员

因為之前有個論壇,有個老公有小三,佢老公要個大婆接受,一夫兩妻,我估個大婆,主要因為左錢,所以唔出聲,唔出聲,就意味順從佢老公的模樣,但係內裡就像唔理佢老公既死活了。
舊人因為一些情況,所以就那樣做,我就八,舊人的朋友(女)的唔支持舊人買那樣野,舊人既女朋友冇表態,我就有比較點解一個支持、一個反對,舊人就言,可能佢女朋友見到佢咁樣,咪支持,我繼續問,舊人有冇俾家用佢女朋友,舊人就發火了,或者因為之前我問了好多,舊人認為我問咪d冇建設性既問題。

金牌会员

之前我有問好多,舊人都唔答我,那些咁重要的,舊人唔答,我會認為一個咁既年齡的女性,唔可能唔要求結婚,那女的父母冇意見的;佢知道舊人過往等等事都唔介意;或者之前我在論壇睇過,職業xxxx寫問的內容,我就主觀認為,好多錢都滿腦子比較和又係恨錢恨到唔知足唔覺多。同舊人的女朋友一樣職業,唔能一竹竿打沉一船人,但係我覺得冇理由,我係認同,舊人的朋友,唔支持佢買那樣野,因為實在太貴了,佢既女朋友冇意見。舊人有咁既情況,舊人假如唔得閒,舊人既女朋友真的睇到舊人既問題一直未解決,好憂心的話,唔可能唔替舊人了解,至少舊人的女朋友應該睇曬了一切資料,然後同舊人講,那樣我繼續問舊人打算怎樣實踐,好多問題。舊人之後言資料佢未睇曬,只係買物品準備先。我覺得有少少本末倒置了。

金牌会员

人家既私事,我八係八,但我冇理,亦理唔到。情況係,假如舊人女朋友好積極咁講解,那樣舊人縱使未睇曬資料,應該答得出我所問的,應該,怎樣……實踐。
雖然我自身既問題都係要錢解決,舊人又係好多錢,同以前一樣好fing得,睇上黎,我和舊人的朋友一樣好現實,認為那樣野太貴了,而唔係從舊人的主觀等動出發,變相舊人的女朋友冇意見,就像唔介意舊人使錢,問題係,舊人,你有俾家用你女朋友嗎?假如有,我就覺得,有機會像論壇大婆變小三那個,唔迎合你,舊人就大發脾氣,就像我今次中蕉,所以舊人女朋友經過左長時間,已經摸清了舊人的脾性,學精了,唔出聲,就像迎合你,通常有利可圖。呢d野,我係旁外人,只係透過問問較量。

金牌会员

點解一個係舊人的朋友,識左咁耐會反對;一個人一樣唔短的日子了,係舊人最新的女朋友,冇表態。大佬,舊人女朋友表態會否令人感到,同我們一樣,係貪錢、慳錢、鍾意錢的。依家舊人女朋友唔吵唔鬧,一樣有錢袋、有利益的話,點解要咁蠢,你買了那樣物,咁貴,但唔會傾家蕩產,一樣要有錢fing,點解唔順你超,迎合你。
舊人的朋友、我和其他,亦應該知道你雖有錢,但都係冇我地份。
情人眼裡出西施,但係都係人人都感到那係天仙比較好。我都唔知幾想,邊個樣靚d就信邊個。
以上只係我推測,但係以前tap那個要fing錢我覺得合理,那個冇意見,冇睇資料……,我都覺得合理。
呢個假如一樣要fing錢,呢個冇意見,冇睇資料……,我覺得唔妥。就係舊人,估佢冇意見係因為憂心,但係我覺得憂心既表現比較像舊人的朋友。

金牌会员

呢個舊人,搞搞下,一樣鍾意佛,但係我都問舊人講,塵緣未盡,可以接受舊有的東西。情況係,若要比較,佢既脾氣冇咩點改到,今回脾氣好大,我可能同親但疏等等,都係咁樣講白,就係你咁樣係因為呢個原因,親但疏我比較冇顧忌,我係咁樣認為,你不認,我都冇辦法,就係意見不合;15我就比較多言自己,冇問言佢們既事物,因為我都講了,其實我同11和15唔係咁熟,只係因為……。舊人呢,我之前都同佢冇咩講問的,其實舊人唔係我既朋友,不過我感謝佢既一切。佢就係唔想同人講佢想點,之前既經歷,和我依家咁既表演令佢好