请登录

登录后更精彩...
楼主: 積加

有酒,今朝醉

金牌会员

但係佢好可能會繼續升,因為佢有個升勢的話,佢短期冇咁容易會回落的。佢目前鮮,冇咩負面新聞,呢個係佢利好消息。有一鼓再沖既潛力。
唔係應該趁佢依家有個升勢時短炒,就係高買高放。
等您放了之後,佢回到28蚊,您才買黎長持。
假如佢跌到28,您目前蝕,不過打算長時間收,亦認為佢未來一定會升高過以上好多倍的話,高價買並沒壞處,一樣有賺的。
假如您依家高價都買,而真的博中,佢唔會跌,那樣您就可以考慮高買高賣,短炒,或者留為未來收。
因為佢係目前係鮮股,所以佢間公司真的冇問題,又或者有問題,依家係升勢,要乘勢追擊。通常呢種升勢好難得,因為冇幾何,同咪鮮股勢,我覺得開頭而已,所以好短暫咁升,熱潮一過佢就平穩,之後就睇有咩利弊消息。

金牌会员

我假如唔害怕蝕的話,係要激進極端去博,佢一變左唔鮮,個熱潮一退,就冇咁既機會。
呢種股假如最終有可能成為藍籌股的話,我覺得機不可失。中移您都咁敢博,我會覺得您都蝕了咁多,呢個當會再蝕少少,博下。
因為您之前飲開酒,係作為顧客,您會買呢間酒公司既酒冇?假如您都認為呢間公司既酒幾好,您會買,或者就係您光顧了咁耐,佢上到市了,您戒酒,買其股成為股東,算係有因果關係。您想飲酒時,您邊度會等,當您上癮那酒味時,佢起價您都一定忍痛,慳其他都要買佢既酒,您係酒鬼,您就會明白佢有冇呢個獨特之處,D人冇左佢唔得。

金牌会员

錢係您既,但係蝕得起的話,博下。
冇咩鮮股,冇咩潛力股、機會難遇。
雖然以上咁樣會著魔,就像變成賭博,但係您預計您能蝕幾多俾佢,咁樣就見好就收。
咪咁猶豫不決、拖泥帶水,係岩就博下,仲要快博。仲有時間,您計下,或者睇下佢既帳目,呢隻股既價錢值幾多,就係佢間公司實力雄厚冇?假如年年都蝕,唔派息,又要供股、又要私營化,通常唔係老千股,就係仙股。佢有冇百年老字號,佢既經營模式,佢既產品,您有比較過,佢好飲冇?吸引您冇?
靠直覺,就像著魔,但係等下等下,就停止升,升得快,跌得仲快,所以有升勢,高都可以買。
那個中移依家搞到點,我冇睇,都係呢種要升返好耐。跌好容易,升好難。佢一升,冇可能唔低買高賣的,無論係咪老千股,佢們都係鍾意錢落自己袋,唔係公司或大眾袋的。

金牌会员

明明我已經查看了,按了之後就冇提醒的,但係唔知點解,按了都一直有提醒。那個新提醒在那裡閃下閃下,但係已經係舊提醒,我睇過那提醒了。

我唔知有冇睇錯,佢係ETF了。我好像睇過網絡人寫,假如買ETF指數比較有冇咁高風險。我一時間冇能搞清楚,大概以下列入了ETF,那樣佢有份影響到ETF指數升或跌,我覺得ETF就像玩大細,呢個更係個勢係升,您買升。就係有時投資ETF指數,可能好過買單一股,不過賣買ETF指數就像買賣買基金,假如您自己能夠知道,邊隻ETF股會升,那樣買單一係風險高,不過要買ETF指數要透過基金形式的話,就像基金經理替您選定了唔同既ETF股。我始終反感基金形式,就係倒不如自己有信心邊隻ETF股,自己黎,都好過將自己操縱於他人既手裡。因為他人未必一定賺,加上凡係基金一定基金公司自己賺了您的先。

金牌会员

佢列得入ETF佢像作勢,使人覺得佢穩健、把炮……。
Schwab 1000 ETF (SCHK)
以上的佢升黎升去都係未到30蚊,其實假如冇咩,有新聞相信佢有可能升到34蚊,因此就係睇您信唔信、博唔博、守唔守到。我唔知有冇計錯,假如您用30蚊既成本,賺到4蚊的話,佢既賺幅已經去到13%,就係您見好就收,今年您既3%目標一下就達標,加咪超過目標好多倍。假如錢唔係我的,我會想博,但係見佢在那升升跌跌,您有強心,佢會升到34蚊的,因為佢們搞咁多花款,佢們自己公司人都想真的可以升穿34蚊以上,然後就割了佢,在股價跌之前,佢們落袋完就走曬。因此您自己感覺下,好唔好唔好貪至34蚊,就係所謂既短炒,走得快好世界。其實齋係寫,賭博真的好刺激,罪惡既野真的好振奮人心。