请登录

登录后更精彩...

有酒,今朝醉

中级会员

新股專輯:百威亞太開價27.4元 較招股價高1.4%

捲土重來的全球最大啤酒生產商百威英博旗下百威亞太控股(01876)周一於主板掛牌,盤前定價27.4港元,較招股價27元高1.4%,
暫時成交4,084萬股,涉逾11億元。

該盤是次香港公開發售錄得超額認購2.64倍,認購一手(100股)中籤率100%。國際發售獲輕微超額認購。

酒,我戒左,考慮炒酒股吧

金牌会员

我都唔知寫咩,都係都要留下貼的,畢竟我使我感到Hea懶心就像漠不關心,或者一個人做到漠不關心自己的Hea懶心那樣都算係唔著相。我唔會相信,一個人做到漠不關心自己會去關心人,對己對人既心係等同的。就係好多就像掩飾,但係佛教無漏洞。

我仲記得有告知「電子瓦煲」,我昨晚睇了一些資料,那可能營養流失。其實我真的不好人為師,我怎會冇自知之明。

有心癮,都戒到,真的實屬難得。

金牌会员

就係「電子瓦煲」長時間煲的話,這同其他煲一樣,唔能太長時間。我好像有叫您賣「燜燒杯」我都覺得同理,但冇資料。

今天我算係先撩者賤,我望能忘記今天的所有,因為同好耐之前唔同感受了,使我感到,本黎已經所剩無幾的求人名單,要全部刪去了,日後有咩,都要告知,冇任何可求leh的了。

我在冇辦法的情況之下,我放棄疑病牽的答案,亦唔會再試搵中間人問我想知既答案。我自己決定解決就算了,冇咩,咩都唔再理會了。
本黎,我會告知那有關人,我在那之後就放棄搵中間人問佢答案了,不過我放棄了;就連之前我告知過,唔要的話,會告知,不過假如為了賺錢的打黎,我直接唔接,或者聽到都想毫無禮貌cut線算了。一切本黎就係會不了了知。

金牌会员

我雖然感到疾病意外的發生好得人驚,但係唔放棄以上,我感到更加得人驚。我在貼這之前,寫了好多,寫寫下,我感到佛祖最安慰人心,假如我感到咩使您畏懼就應該放棄那使您畏懼的,以後勿近了。得唔到無懼施,但係能放棄畏懼的。我要迷信,算係辟邪。真的要阿彌陀佛!

金牌会员

這係我最鮮所感,要捨得投資咪女朋友老婆,唔係將來孤獨終老,我之前所寫仲唔夠廣泛。
我覺得孤獨終老就像俾人標籤自己冇用冇本事冇能。
孤獨終老、冇人冇物,您會俾人蝦,因為有咩冇人伴住您,就係冇多一雙眼、多一雙耳替您印證、見證,縱使所有都係蛇鼠一鍋,但係有伴侶,各自都有各自既蛇鼠一鍋。
孤獨終老仲會令人感到係處於唔快樂……的狀態。

您財務自由後,您點都要有一份在外既工作,就係有老闆僱用,不然您既價值就會低了。
假如務自由後,又孤獨終老,會俾人標籤自己孤癖……,就係有可以當係話柄、吻合……。
假如務自由後,又孤獨終老,又係宅,那樣就像脫離社會,又好可能以上。

金牌会员

一切都像您不犯人,人不犯您,沒有會過問您,但係人有冇可能做到完成不求人?人有冇可能做到完成沒遇到問題?孤獨終老,唔算隱青或老隱青,因為孤獨終老既人唔一定要求助,但係卻要獨活。我覺得有少少像從此不理世事,仲有不食人間煙火。

舊陣時,有些賣保險,會告知:老來時要活得有尊嚴,但係我覺得,真的孤獨終老,從此要做到不求人。

金牌会员

冇咩不良嗜好、個玉枕位又好左、假如股票都開始賺了,之後又冇咩唔好既事,那樣就係轉好了……。
我自己有發現,雖然我已經感到,我唔好和唔應該為他人作嫁衣裳那樣,就係要事不關己,己從此不再勞心費,由此同時,自己真的,假如我能避害到的話,我就免了好多不必要,縱使怎樣,都係不再求人,可以做到不求就好了。寫到咁,其實都係忘不了,太上感應篇,就係雖然係著相,但係我覺得,得到福星高照的話,萬事大吉。就係貪心,除了要想得到上天庇佑,假如吉星高照的話,遇到的任何都係吉利,那樣就唔使求了。

金牌会员

我又著相地寫寫告知您,因為您冇咩買杉,但係冇理由著左咁耐唔穿洞,因此我看看,迷信地感到,杉褲鞋襪穿洞的話,要補、又或者改作抹地布,就係著穿洞會破財。就係那樣會漏財。
不求就可能唔使使咁多錢,但係孤獨終老,就算將來有遺產冇人承繼,但係男人一定唔可以冇錢。雖然好多人會鼓勵您捐慈善,但係我有感行政費和真善心?,因此我會認為唔能夠背親向疏,您可考慮俾親屬親戚有親的。
我知我寫黎都多餘,有錢係重點係好少人否認,但係自己感到了之後,冇錢都要想辦法捨得投資咪女朋友老婆,不然就像異類。

金牌会员

佛祖有句:「孤獨長老……」,應該又係長老又係孤獨,當中可能加咪貧困,所以佛祖唔落淚,但有在那悲嘆,冇人冇物甚是淒涼都算,在未世,又或者唔係佛教的,甚至人人唔同,根本唔明白為什麼會有「孤獨長老……」。
那些孤獨終老雖然未必因智慧,但係至少有呢個勇氣,就係自己冇人冇物、病臥床、預料叫天不應叫地不聞……,但至少冇利害後代,算係自己既堅強和毅力捱完一輩子。佛祖冇叫人唔結婚唔生子囡的。女人老了,根本上已經冇希望,但係男人就唔同d,男人唔可以冇錢,但係我認為男人都唔應該過老,假如第一段婚姻離婚了,都要時間,那時又更老了。
因此有愛情、要想有仔囡就應該趁早。男女都係一樣。冇家庭的,就像以上,肯定係孤獨終老;有家庭的至少有得博。

金牌会员

縱使一個男人錢唔多,又或者冇錢,但係我覺得都一樣可以搵到女朋友老婆,我所寫既又要靚又要相由心生,其實好多時候,事與願違,或者有少少年晚煎堆人有您有,或者那樣比孤獨終老更好。

本黎就以上事,我唔會那樣放棄的,不過我又真的會投降了,就係我唔問了,但願之後冇得人驚的任何,就好了。

係,完美主義,冇,點樣,孤獨終老?那樣自己認為孤獨終老完美冇?我記得您之前寫過,您嚮往的唔係咁的,或者因為自己無力,但係孤獨終老唔係話慘,但係認真慘的係,點解會搞到孤獨終老。假如係有智慧類的孤獨終老感覺上冇慘,但係實情都係慘的。
女人孤獨終老都會慘,更何況男人。真的最後自己一個,d人問您,冇人接您出院,您只能答:「我冇結婚。」

1234下一页