请登录

登录后更精彩...
楼主: newnew

特別係風月和青青要入來睇下貼。

金牌会员

我一直覺現實好現,又我覺得我大舅舅一直都像好陰功慘,因為大部份不止好自私自利、仲好刻薄……,但係d人唔覺得。
其實以上係合理,但係佛道等等唔係咁教的,因此好難頂。就係自己唔好搞到咁,唔好理善惡報應,就係唔好咁抵死、咁賤格……。
其實,除了有四大,您以為保住自己既利益就係賺。一些法師唔係要您捐俾佢,但講得確係有理,您咁孤寒,唔捐錢等等,最後又唔見得您好有錢、好好了……。就係我自知有惡報應、劣根性……,唔係唔會搞到咁折墮。
我可能要求高,咁樣唔ok,班pk未搬來前,冇咁厭惡,我唔想返呢間屋,同之前一樣有halloween感,不過依家局住。係,明白,人生係病苦的,要解脫輪迴之回,但難過。

金牌会员

當今聖上,我冇咩意見俾到您,但係我get到機械人既意思,佢惦係因為佢識好多人;您孤癖的話,好大鍋。
澳門一樣好勢利、好現實……,凡係大城市都係咁,又或者其他因素導致……,唔係要比較,我算係住係山卡拉等等,您唔能以自己出發,就係要解脫輪迴,就做沙門;其他的,您困住自己,生活都成問題,仲有身心都唔健康。

就算可以在家,男人係要外出工作的,唔係要您結交同事,而係有個世藝,過日晨……就像有個目標。
您有錢了,唔好咁孤寒、少少地用於交際,漸漸就會識到性相近既人。
又或者半工讀,其實澳門有資源配套福利等等,點解唔好好利用。

金牌会员

越來越老,越來越感冇曬希望,之後連身心都不佳了,所以一些學佛、一些則自利……,您或者可以一半先。一個重點,太過咩既人,身心遲早有問題,雖然我覺得我既大舅父好陰功慘,但係我覺得佢幾樂觀,其實佢年紀唔細了,因此我都唔敢包我到了那個年齡仲在唔在。係我失敗,個佛心對治唔到蠻夷。真的厭惡d邪魔外道,d蠻夷日日就一味想將其他民族同化,就係要幾強既唔使旨意。d人求錢心切,但假如唔係沙門,取之有道,為人ok……,您咪跟著咁。自己搞到咁,活都成問題了,就唔好咁猛塞,試下同人相處,亦係結善緣。我係唔like一些惡蠻夷而已,但係像機械人等等,縱使佢們幫唔到我,但係佢們都係還可以的。

金牌会员

係人見到您都驚,您點樣結善緣?其實善同人相處,著相佛法中,係弘揚佛法的一種,您透過了佛學,修為出咁既成績,因為您能廣結善緣,人人唔抗拒您,您先可以幫到助人。您幫人,人自會幫您。我冇人幫,係因為我冇幫人。您行世間法。
其實高僧同人相處冇問題,不過法門得佛法僧,一般唔同人等等攀緣。

老唔老,個樣好重要,個氣好重要……,樣太過猙獰,氣太過邪……,其實就係同佛,背道而馳……,所以閉了咁耐,都修唔到心,應出去,說不定,您會悟出:就係因為實在太自私、刻薄、賤格、太過咩了……,您就反其道,不屑變成同道中人,之後吸引力法則,您會痴到性相近的。假如搞到自己劣根行,那樣您本身都係咁既人,真係用來嚇鬼。物極必反,您心地惡的話,外出既人唔會同您客氣,您受了

金牌会员

教訓,可謂報應,您就唔會、唔敢……,會轉為善開示或更惡的示範。最後一樣善惡有不同既果報,若輪迴,係上係下,多係睇您今世的心言行。

任您錢再多,四大係咩呢?我都覺得我好惡毒……,去教訓蠻夷,不過一樣冇效。因此我都好驚呢個四大,去我度。不好。
做人唔好太過咩,皆因您和您的等等會以下四大,其中一樣或全部來。到時喊都冇用,唔止一世。呢句咁惡毒出咪都唔得。
1、貧窮
2、意外
3、疾病
4、死亡

以上係多多錢,縱使係神仙等等,我覺得都救唔到。假如已經出現其中一樣以上,係真的要懺悔。您覺得窮唔算窮,唔一定指冇錢,亦常指冇錢,又或者您會唔知足,又或者您比較容易比人呃,又或失去。綜合。我既大條道理寫了好多,尤其在qoos。
雖然我都過得唔好,知亦像做唔到,但係您們可以唔好搞到咁。

金牌会员

見聽到惡蠻夷的嘴臉,就像想洗眼洗耳,因此果d係蠻夷冇辦法,但係您身生在中土,您既同胞,同宗、同族……,您傳承中華文化,龍的傳人。
無論係咪蠻夷,人賤對您,是您多生的果報,但您要消業就唔能咁樣對人。
偏心d,因為係中華文化,龍的傳人,自己人都敢對您,您冇怨,多數係是您多生的果報,但您要消業就唔能咁樣對人。

係咪好有邏輯呢,我至今都應該正常的,好多人身心唔健康,都係出自貪嗔痴慢疑,五毒,因為您冇五毒,其實係真的自利利他。唔知幾時,我大舅父話我冇諗到,我唔會死,諗太遠。我好像好有自信,叫佢擔心下,果d搞到咁顧自己、冇咩道義、刻薄(被外人知道,會有不良感,咁好肉酸的,都像唔覺)……,萬一bye了,我們就冇屋住了。

金牌会员

慘人慘事,新聞天天有,假如您唔係無病呻吟,您就係要感,您可以做既仲有好多……。我都像教訓緊自己。
經過我既測試,您唔理會、唔動……,唔會因為任何而改變到……,只是閉在家一樣會死,生老病死亦係大固定的。
固定的您冇得改變,但人事等等,仲可以改變,睇書、練講……。在佛法上,有辯才了得,因此您可以睇下佛經,佛好講得,點解?同多人跟著佛,點解?
您唔係為左自己既利益,去哄人……,您都唔關心人地既事……您只係諗您自己既利益……,其實您感到的話,個根係因自私自利……。越是那樣越是那樣。係人都有缺點,改到就ok了。我都在怎樣中,茫茫前來,估唔到,會去到,何處是我的家?我記得七年前,望著個海,

金牌会员

出現句,大約:天大地大,何處是我容身之所?過了咁耐都唔係好記得了,但係就像惡報,會來的就步逃不了。您唔記得您做過既衰野。唉都冇用,要受。唔能嗔受,不然之後又惡報。要斷根。

點解有人頂得,有人唔頂得。好多時候,我覺得除了高僧,不然頂得,咪係咩蒙蔽了心眼。老係固定越煩越老態,但人際關係,可以改變的,何煩之有。對我而言,衣食住行好煩,假如您連個根都搞錯,會更煩。您唔係煩人際關係,係煩好多,如衣食住行安老,假如仲要加咪愛淫恨怨……七情六慾、點會唔煩上煩……最後多係搞到,好自私自利……見人hi hi好開心……。今世至少輪迴著咁樣既心性,扭曲、變態……相伴。有錢冇錢等等都會那樣的,因此唔知點解,就係意識到唔好咁樣。要叫自己,唔係理會他人善惡,而係自己係好好呢,好善

金牌会员

良,一直都在那裡找邊忽唔靚、邊忽惡?這絕對不可主觀。

我印證唔到,但您感到善惡既人版,就係人品。因此上品難得,或者要經過難過既磨練。我望保祐,最好我有錢,這是目前最比較實際的,不過疫情出現了,我覺得苦了好多人。
我這裡既疫情,唔咁樣,真的唔公平,因為真係公道且有天理。天天高,我都痲木了。不過我的所在呢幾天才開始出現。有些少少心理唔平衡,升就慘,但大部份蠻夷真係諗住一定上天堂,所以唔知咩係害人害己,係個根太過自私自利。今次疫情真係感到國力。您可以的話,唔怎樣,雖然人身難得,但係輪迴,之後做返人,又在蠻夷國,這就係您要開示。今世身在福中不知福,閉關為佛法,若唔係,唔接觸人,一係身心疾病,二係為咩?點解唔以結善緣為目標,在家裡,冇野做的話,托。

金牌会员

是真的可能冇上,因為仲在,有網絡,之後冇了,所以那些仲係咁孤癖的,不要在家與網絡為伴。疫情前,我本來都ok孤癖,唔知搞麼,有疫情後,我覺得好孤癖,唔知係咪那群蠻夷搞到我想出家。

您過往給人帶來痛苦,使人痛苦,因此您會受好痛苦既果報,有一個重點,不要使人感到痛苦。
您孤癖獨自一個,至少冇使人痛苦,其實還ok,因此心言行不ok,就觀下自己先,才怎樣人,但係您唔接觸,您唔知,因此上句,就係使您唔好噴怨。您太過咩,冇給人利益……,邊個想痴,您自己將心比心,您都唔想痴咁既人,個根係咪自己一樣自私自利,因此亦有可能接觸唔到。咪痴您既家人親戚先,痴到呢d先,連呢d都痴唔到,在外更難。