请登录

登录后更精彩...
楼主: 積加

澤尻藏毒

金牌会员

「一公升眼淚」個女主角真人真事,更係陰功慘。

可能俾個老公帶壞左,可能佢知道都鍾意嫖賭飲吹……。
個事業冇左都算,有了毒癮就應該冇希望了,可能失意時會失智。又或者佢老公打佢毒針。
太過富有,所以有錢買毒;太過貧窮,皆因吸毒所致。
嫖賭飲吹……害人不淺。其他智商低、懶惰……都係一樣害人不淺。
在哪個國度都好,都唔一定能定斷到一個人既吉凶,因此我都唔知了。
就係本黎有美好生活,唔係自己破壞,就俾人破壞,其實好可能來自報應。
或者去到盡頭時,才會知到底個果報如何。

通常要時間長,才知道有冇事、未來如何……。

又估唔到個Jack+無端端冇消失到。

金牌会员

我今天噴了好多,原來,人人都可以枉顧的話,那樣隨心所欲噴,個事情都係解決唔到。我告知過Qoos,睡街既陰功慘,我真發夢都冇估到,我有睡街既一日,仲有排睡……。我又冇怎樣人,罵人等等,但係最後自己淪落到咁既田地,睡街冇野的話,還可以。我搞成咁,我真的感到好多既對唔住。我常常都告知A,因為我好賤格,所以我會咁諗咁講咁寫,但係我冇賤格人,係叫人提防,我可能在唔知唔覺賤格你。我在那寫,天真既人,其實我真的天真、無知……,不然怎樣失智,然後睡街。到底睡街係咪明智,但係已經唔理得咁多了。
過往冇辦法回頭,未來亦像打算唔到了。連自己都無唔住自己了,只能試下能否冇住自己。
後來我又睇,唔好多管閒事,因此我有感到我之前既一切,所以應該冇了。

金牌会员

長久睡街唔可能,就係代表我將要失去好多野了。同七前一樣,前路茫茫,現在老了,更要諗個好死在哪,接下來應該怎樣。

若有怎樣,請原諒我。我係有受到報應的,我都有告知其他,我過得唔好,因為那問題,但係新增既問題,我都有告知所有,解決唔到,係真冇能繼續之前既我。
我有貪戀,本黎時間耐,我可以睇下自己既未來……,好多野要時間,奈何就像時日冇多,這都係冇辦法的。唔係天要亡我,而係冇安全感都冇辦法,一切真的唔到我話事。我真的發夢都冇諗過會出現以上既情況,我又冇準備,家下臨急已經做唔到了,只怪自己之前太過怎樣,冇努力、奮鬥……,就係少壯不努力,老來搞到睡街。

金牌会员

我做唔到孟母三遷,都有諗過以為自己能怎樣用心克服,但係原來係我太真、無知……,就係可憐人有可恨之處,就係自己太過無用、無能、無力、咩都冇……。
除左睡街,再失智,就唔止睡街了……。

時間不早了,睡街都要準備。
冇人知,我昨天選擇睡街。而A真係樂觀,佢唔係想我Hi Hi,但係佢笑得出,我冇覺好睡……。
個A想我怎樣,但係A提供俾我既方案,我唔鍾意,自己又冇本事,所以真的睡街。出事了就自殺,然後收皮。

金牌会员

我言我失意到到野貓,然後那樣,個B一樣感歎,我搞成咁。我自己都估唔到。佢們真的冇想睇我Hi Hi,但係佢們笑得出,我越係陰功慘時,我真的唔明白,點解佢們仲笑得出,雖然我一樣笑得出,好開朗,但係我知道死字點寫,我唔想搞到那樣的,但係算啦,女人既人數越來越少,人口就少d,反正我已老,冇曬價值,真的死不足惜。我仲記得,我咁陰功慘時,那人仲在好開心地笑;反而想睇我Hi Hi的,一樣如故,在那不肖,又或者一陣清涼後,一樣唔順超。我依然有好多唔明解的,但係那都係無關痛癢。或者我選擇個方法錯了,但係我的程度只係去到咁,冇辦法,不過我就唔想像那樣的痴愚至害人害物。

金牌会员

星雲大師文章,有個重點,要人接受,就係包括接受人既教育……,我心依然好惡,害我真的害到陰功慘死,我真的唔認為那些有心冇心係冇報應的,問題係我唔理會他人既報應,只在乎自己點死,不過我真的感到世態炎涼,A溫暖唔到我既心,我一樣感到A陰功慘,我自己做唔到,所以亦做唔到咩俾A。

之前和經此一事,原來我除了經濟貧窮,所以人都拒絕我,我人氣上亦係好貧窮,真係冇一個人會幫助我,就算我求。假如,真的有求,就問,至少會知道,真的冇人會助,就係冇咩交情。

金牌会员

冇話欠人情,係冇人想俾你欠。就係因為貧窮有fing錢交際、個樣等等唔靚冇人會幫……,因此有冇自以為是都好。真的我感到,那為什麼那些咁絕望,因為係真的,本身亦有惡報應,所以一切都no,問題係我亦像冇幫人,不過亦冇人問我,又或者我唔記得了,我又會唔會幫呢?我知道咩係痛苦,所以我冇扭計,要怎樣怎樣才做,亦有諗,假如我死了,可能就冇了,所以做到應該有做;但係我叫的,個個都唔做,唔知係咪錢太少等等。唔睇錢份上的話,咪陰功慘,但係怎樣為錢,唔代表唔陰功慘。寄望未來,唔好,但都要寄望未來,或者下世了,不要。我好像鍾意藥師既諗法,清靜無比,唔知係咪同今世所受既有關。我唔係咁鍾意敲鍾諗佛,或者我懶。清靜無比、咩都冇就好,涅槃?藥師唔係涅槃。不過有第二級都好過冇,唔好太差。

金牌会员

害到我、影響到我。我真係好冇助,難怪那些人會諗死,因為死係一種自助。
都係那句冇咩、冇傳染性病毒……我應該冇去到咁睇唔開。
我同其他言,我有頹喪,但係仲感到有希望。除了唔開心人事物,亦有開心人事物,我咁多我,就係我仲貪戀緊,雖然時間過去了,我一樣一事冇成等等,但係冇時間了的話,就再也回望唔到……。
本黎我都有諗過放棄之前,但未來唔知點算……,但係搞到到睡街了,我之前應該唔妥,奈何未來茫茫。

金牌会员

人生咩決定都要自己負責任,這係一種唔知,一旦決定錯,就玩完。我仲未有咁既能耐,決定到任何,所以我浮,但係浮到要睡街了,這個寫到多多都唔知點算。個B唔睬我了,但係我要唔要leh,唔係太得人驚、唔係做d咩,我要錢……解決我睡街的問題。以前有人告知,我唔敢冒風險,亦係一個風險。我依家食苦果了,假如早一年前,我yes左,至少有多一年既財富,我依家可能唔使睡街,但係機會一過就冇了。真係失禮,我仲陰功慘既求問,但係都冇用。個B個心地唔知如何,就像活該,依家冇了,錢咁重要,難得B食懵左,你唔要,唔害想佢、害怕風險……,依家咪要睡街。個A就告知,早就話過我,我又堅持,但係那唔覺好過睡街。A都唔建議我要B工,因為一樣好辛苦,但係唔辛苦,依家咪睡街。

金牌会员

時間真的又唔早了,我其實唔係咁鍾意打字訴苦,但係點解,安逸冇長久。我點都要告知A,我睡街之事,但係我唔告知,A唔知,那樣我應該告知冇?個A應該唔會害怕我有事,因為A應該視bye如常事,但係我係未死,可以的話,我會怎樣A。現在我要睡街,唔止睡街事,而係整個問題,我要何去何從。就係孤獨終老都要有個點,現在要一個新點,我有冇咁既能耐。要別去ABC所有,真的真正孤獨終老。呢個至少自前我認為害我不淺,我的一切應該失去了。