请登录

登录后更精彩...
楼主: 積加

澤尻藏毒

金牌会员

我冇寫ABC等等惡毒。以上情況,唔關惡毒與否,而係咁樣的自己走唔到,就係死梗,我都唔理會那樣的惡毒與否,而係一近就自己死。A為了我受苦受驚……,我真係對唔住A,因為我實在解決唔到咁樣既情況,我才求問意見,我好求B幫我,我記得我冇要求A,不過A願意,我真的唔拒絕,因為我做唔到。我諗我頭會生角,因為我實在接受唔到,呢種咁愚蠢、冇腦……既行為,人死人既事,真係害慘了我,而人真的冇同情心、憐憫心的……,其他,叫我唔好咁著重自己,佢們慘,我真的冇咁心地善良的,所有都係生事者,做咪D咩既野,害人害物,邊個同情和憐憫我,雖然我常常告誡A,但係我冇想搞到那樣,問題,點解我已經好少怎樣人,都避免唔到,唔好來靠害。我已經冇想做咩,以望少些痛苦。

金牌会员

冇心害,都害了的話,都係害。
我好多的投訴,個A就問,我冇整到人,我就告知,我因為咁咁咁,所以咁咁咁。我有咁樣,我就覺得係自己既報應,因此投訴得,係真係d人太過自私自利,我亦問過,表面像好好,但係會告知:「罰係罰佢、關佢咩事」,我都告知A,人唔記得有他人既存在,見到在面前,都可以忘記了,所以我告知A要自己怎樣自己,唔好太怎樣,不然怎樣。我真的感到有佛所言既未世,本黎開始就係未世,而未世一直的係未世,我冇感到有幾好,好係好,但都係一部份,其他真的像冇公德心。
或者關貧窮事,貧窮遇貧窮,所以貧窮者自己都唔的話,唔害已經係上等,因為多係靠害。貧窮係有關智商,所以冇腦、懶惰……,真係因為心地唔善良、唔慈悲……,造就好多害人害己之事……。

金牌会员

我生唔到一個信心,就係我我做唔到遇唔到惡,但係若能遇惡都會轉吉的話,我就冇任何以上,就係俾人害,最後都化為吉,那樣就冇事,問題係我自己生唔到一個信心,認為個天會保祐,至少俾我第二個level,就係有少兇,但大兇會轉吉。
我依然支持善係正路,人家惡係人家事,善惡係解決唔到問題的,情況係我著相,我不願俾陌生人害,更加係冇價值。假如唔係陌生人害的話,一樣唔開心,但係至少之前有幫過我,那些唔害已經算係好了的種類,真的我心惡毒,點解各人有各人既報應時,我內心真的生唔起那些人陰功慘既心,皆因好多俾佢們害的,在更早之前受了陰功慘。有些咁樣的可以幸福好,雖然唔關我事,但係一旦我感到,佢們係有害人陰功慘,我會感到,佢既報應係未來,定係我錯了,佢所做過既好事抵消到惡事?

金牌会员

因此我依家真係陰功慘的話,未算最陰功慘至要自盡的話,那樣就係意味緊,我之前應該唔知做過d咩陰功事,依家受到報應。
我真的貧窮,假如回到之前,我遇到以上事,逼到咁,個B高薪風險工,我都應該接受了,原來,我冇咩,唔博;橫死惦死,我會博。就係搞到我要睡街,為了避難,真的冇選擇時,人係唔理得咁多。我諗返起從前既我,我唔逼得,一旦我有壓力,好多一樣會受罪,所以今次AB真係無辜,問題係,我唔知可否改變,就係至少,我已經冇之前怎樣?就係失意都失自己,但係真的失意過頭,我真的會失智,就係那樣俾人害,害到自己身邊既人,這係點解我好厭惡那些害我既人。可以的話,就係我唔想再怎樣那些害我既人,好讓佢們自己消失。

金牌会员

「一公升眼淚」個女主角真人真事,更係陰功慘。

可能俾個老公帶壞左,可能佢知道都鍾意嫖賭飲吹……。
個事業冇左都算,有了毒癮就應該冇希望了,可能失意時會失智。又或者佢老公打佢毒針。
太過富有,所以有錢買毒;太過貧窮,皆因吸毒所致。
嫖賭飲吹……害人不淺。其他智商低、懶惰……都係一樣害人不淺。
在哪個國度都好,都唔一定能定斷到一個人既吉凶,因此我都唔知了。
就係本黎有美好生活,唔係自己破壞,就俾人破壞,其實好可能來自報應。
或者去到盡頭時,才會知到底個果報如何。

通常要時間長,才知道有冇事、未來如何……。

又估唔到個Jack+無端端冇消失到。

金牌会员

我今天噴了好多,原來,人人都可以枉顧的話,那樣隨心所欲噴,個事情都係解決唔到。我告知過Qoos,睡街既陰功慘,我真發夢都冇估到,我有睡街既一日,仲有排睡……。我又冇怎樣人,罵人等等,但係最後自己淪落到咁既田地,睡街冇野的話,還可以。我搞成咁,我真的感到好多既對唔住。我常常都告知A,因為我好賤格,所以我會咁諗咁講咁寫,但係我冇賤格人,係叫人提防,我可能在唔知唔覺賤格你。我在那寫,天真既人,其實我真的天真、無知……,不然怎樣失智,然後睡街。到底睡街係咪明智,但係已經唔理得咁多了。
過往冇辦法回頭,未來亦像打算唔到了。連自己都無唔住自己了,只能試下能否冇住自己。
後來我又睇,唔好多管閒事,因此我有感到我之前既一切,所以應該冇了。

金牌会员

長久睡街唔可能,就係代表我將要失去好多野了。同七前一樣,前路茫茫,現在老了,更要諗個好死在哪,接下來應該怎樣。

若有怎樣,請原諒我。我係有受到報應的,我都有告知其他,我過得唔好,因為那問題,但係新增既問題,我都有告知所有,解決唔到,係真冇能繼續之前既我。
我有貪戀,本黎時間耐,我可以睇下自己既未來……,好多野要時間,奈何就像時日冇多,這都係冇辦法的。唔係天要亡我,而係冇安全感都冇辦法,一切真的唔到我話事。我真的發夢都冇諗過會出現以上既情況,我又冇準備,家下臨急已經做唔到了,只怪自己之前太過怎樣,冇努力、奮鬥……,就係少壯不努力,老來搞到睡街。

金牌会员

我做唔到孟母三遷,都有諗過以為自己能怎樣用心克服,但係原來係我太真、無知……,就係可憐人有可恨之處,就係自己太過無用、無能、無力、咩都冇……。
除左睡街,再失智,就唔止睡街了……。

時間不早了,睡街都要準備。
冇人知,我昨天選擇睡街。而A真係樂觀,佢唔係想我Hi Hi,但係佢笑得出,我冇覺好睡……。
個A想我怎樣,但係A提供俾我既方案,我唔鍾意,自己又冇本事,所以真的睡街。出事了就自殺,然後收皮。

金牌会员

我言我失意到到野貓,然後那樣,個B一樣感歎,我搞成咁。我自己都估唔到。佢們真的冇想睇我Hi Hi,但係佢們笑得出,我越係陰功慘時,我真的唔明白,點解佢們仲笑得出,雖然我一樣笑得出,好開朗,但係我知道死字點寫,我唔想搞到那樣的,但係算啦,女人既人數越來越少,人口就少d,反正我已老,冇曬價值,真的死不足惜。我仲記得,我咁陰功慘時,那人仲在好開心地笑;反而想睇我Hi Hi的,一樣如故,在那不肖,又或者一陣清涼後,一樣唔順超。我依然有好多唔明解的,但係那都係無關痛癢。或者我選擇個方法錯了,但係我的程度只係去到咁,冇辦法,不過我就唔想像那樣的痴愚至害人害物。

金牌会员

星雲大師文章,有個重點,要人接受,就係包括接受人既教育……,我心依然好惡,害我真的害到陰功慘死,我真的唔認為那些有心冇心係冇報應的,問題係我唔理會他人既報應,只在乎自己點死,不過我真的感到世態炎涼,A溫暖唔到我既心,我一樣感到A陰功慘,我自己做唔到,所以亦做唔到咩俾A。

之前和經此一事,原來我除了經濟貧窮,所以人都拒絕我,我人氣上亦係好貧窮,真係冇一個人會幫助我,就算我求。假如,真的有求,就問,至少會知道,真的冇人會助,就係冇咩交情。