请登录

登录后更精彩...
楼主: 積加

澤尻藏毒

金牌会员

個B,我真的發夢,唔可能一個對我上心既人,會在我有求問幫助時,而唔盡快睇下我的,亦唔可能事後唔回覆我的。之前那些眼神、說話……,我覺得唔準確的。除左,我好像都有錯覺過其他。
冇鏡都拿盤水,仲有非親非故,由C唔做我見證人,我就感到,唔係唔幫就唔愛,但係愛的話,會幫的,所以男人愛的係自己,男人自己當時那樣既流露,係愛自己,自己既慾望起既表示,唔係愛那女人。唉。

金牌会员

假如那些情婦、小三唔係為錢,係出自真心的話,其實在中華文化上係唔可以,但係假如係真心,而得到那樣的結果,某程度係俾男人呃了,那些情婦、小三要知道,縱使我搞成咁,可能陰功慘,但係自己既生命自己仲能怎樣的話,可能稱為還可以,人生最終咪死路一條,那些男人,或者最愛係自己,但都係最愛初戀、前妻、妻子、子女、父母……真係幾時論到其他人,情婦、小三縱使有肉體關係,對男人而言,愛自己而已。不要拿咩為藉口,都係有關自己開放、愛錢,同樣地女人都係愛自己,不過就假如真的係有真心,在這之前,我就感到,唔係試驗,而係連機緣巧合亦係真心的,所以咪感到,唉,壓根地不是愛、沒有愛。頂多真的要問,係咪有好感。

金牌会员

而A本身就告知,縱使他人怎樣佢,佢都係認為那係他人既自作多情,所以我問了A,得到就係告知我,佢又老婆咩?然後A唔像話我,但告知呢D字眼,如自作多情、唔係靚女所以冇人幫,而A唔睇樣的,若其他問A,A都唔幫,因為A都怕俾人打。

我未死、A一樣陰功慘;仲使我死了,我的所有,睇黎都幫唔到A好多,因為A一樣好無助的,冇人幫A那樣,所以我又怎會唔明白。

可以的話,千萬唔會再做惡事,我有反省,我真的畏懼報應,我既心思係真的以小人之心度人的,我雖然好惡咁諗人,但係我實質上我冇加害人,又或者害到人那樣,太過怎樣既野,我自己都驚,所以應該有更大既惡報應仲未來臨,邊度咁便宜我,所有都步向一時開心、一時失意。原來當我心神無助、失意時,我都會失智,因為考驗失敗,若真的有咩,死到就算了。

金牌会员

那樣既情況後,我仲要諗下醫師咒,之後就像Refresh了,那唔關宗教事,但那影響真的好過份,等我離開了,個情況仲纏繞到,好多時候,我真的唔明白,d人點解咁忍得,我實在頂唔順,風險都要睡街。
我仲有諗過,唔知BC既地方大冇?我睡街都要選擇安全既地方,我又想攝在BC即範圍裡,又或者我去返七年前睡街既地方,以上真係唔係長遠之計,可惜應該唔係七年前睡街,而係十幾年前,七年前我曾經都問過,哪裡少係我安居之所,諗唔到,真係好無常,睇下自己有冇傳染性病毒既徵兆、然後應該要睡好耐街了。
我要B做的,無論點佢肯做,都做左先,之後一切才打算。

金牌会员

我既眼睛有少少圈,害己仲害咪人,那些應該唔感報應呢回事,因為唔同世界但同地緣,我認為真係祖先既錯,而最錯係自己。
我在以上事,真的心口出惡毒言,藉口又好,咩都好,過份到,咁樣就破我之家了,我發生咩事,受唔住,只能死。我真心愛生命,但係已感到咁樣既一切,係冇助和冇望了,所以我感到之後,自己怎樣,奈何我自己真的控制唔到非我既人事物,逆來順受,唔係個個都可以委屈求全的,某程度,我支持日本仔既敢做敢為,日本仔有咩,都係唔委屈求全的,那係日本精神。唔知我有冇理解錯。

金牌会员

日本仔既做法,我唔識,所以要死得好、死得去,真的唔知可以點。人係求,而我近來睇星雲法師,我又要推「佛弟子」呢個網真的幾好,文章言,凡事忍一忍,就會過去了。奇就奇在,我冇太過怪那野貓,反而怪人……,動物冇性,人可以那樣,我感到好唔知點,有些使我心惶惶,因為動物都係咬、抓……有突然,但都有個度。人呢,真的咩都做得出、咁樣都諗到……。好多時候,A會驚訝我所言的,因為佢冇聽過,但係我多係睇返黎,唔係自己的;因此相同地,假如真的接受對我,好多時候,我自己真係諗唔到咁既對白、咁既行為……,不然我不會六神無主、失意……,甚至我生畏,個心態和行為,好像真的幾惡毒,都言唔係自己有惡毒,點會遇到那樣的。

金牌会员

我冇寫ABC等等惡毒。以上情況,唔關惡毒與否,而係咁樣的自己走唔到,就係死梗,我都唔理會那樣的惡毒與否,而係一近就自己死。A為了我受苦受驚……,我真係對唔住A,因為我實在解決唔到咁樣既情況,我才求問意見,我好求B幫我,我記得我冇要求A,不過A願意,我真的唔拒絕,因為我做唔到。我諗我頭會生角,因為我實在接受唔到,呢種咁愚蠢、冇腦……既行為,人死人既事,真係害慘了我,而人真的冇同情心、憐憫心的……,其他,叫我唔好咁著重自己,佢們慘,我真的冇咁心地善良的,所有都係生事者,做咪D咩既野,害人害物,邊個同情和憐憫我,雖然我常常告誡A,但係我冇想搞到那樣,問題,點解我已經好少怎樣人,都避免唔到,唔好來靠害。我已經冇想做咩,以望少些痛苦。

金牌会员

冇心害,都害了的話,都係害。
我好多的投訴,個A就問,我冇整到人,我就告知,我因為咁咁咁,所以咁咁咁。我有咁樣,我就覺得係自己既報應,因此投訴得,係真係d人太過自私自利,我亦問過,表面像好好,但係會告知:「罰係罰佢、關佢咩事」,我都告知A,人唔記得有他人既存在,見到在面前,都可以忘記了,所以我告知A要自己怎樣自己,唔好太怎樣,不然怎樣。我真的感到有佛所言既未世,本黎開始就係未世,而未世一直的係未世,我冇感到有幾好,好係好,但都係一部份,其他真的像冇公德心。
或者關貧窮事,貧窮遇貧窮,所以貧窮者自己都唔的話,唔害已經係上等,因為多係靠害。貧窮係有關智商,所以冇腦、懶惰……,真係因為心地唔善良、唔慈悲……,造就好多害人害己之事……。

金牌会员

我生唔到一個信心,就係我我做唔到遇唔到惡,但係若能遇惡都會轉吉的話,我就冇任何以上,就係俾人害,最後都化為吉,那樣就冇事,問題係我自己生唔到一個信心,認為個天會保祐,至少俾我第二個level,就係有少兇,但大兇會轉吉。
我依然支持善係正路,人家惡係人家事,善惡係解決唔到問題的,情況係我著相,我不願俾陌生人害,更加係冇價值。假如唔係陌生人害的話,一樣唔開心,但係至少之前有幫過我,那些唔害已經算係好了的種類,真的我心惡毒,點解各人有各人既報應時,我內心真的生唔起那些人陰功慘既心,皆因好多俾佢們害的,在更早之前受了陰功慘。有些咁樣的可以幸福好,雖然唔關我事,但係一旦我感到,佢們係有害人陰功慘,我會感到,佢既報應係未來,定係我錯了,佢所做過既好事抵消到惡事?

金牌会员

因此我依家真係陰功慘的話,未算最陰功慘至要自盡的話,那樣就係意味緊,我之前應該唔知做過d咩陰功事,依家受到報應。
我真的貧窮,假如回到之前,我遇到以上事,逼到咁,個B高薪風險工,我都應該接受了,原來,我冇咩,唔博;橫死惦死,我會博。就係搞到我要睡街,為了避難,真的冇選擇時,人係唔理得咁多。我諗返起從前既我,我唔逼得,一旦我有壓力,好多一樣會受罪,所以今次AB真係無辜,問題係,我唔知可否改變,就係至少,我已經冇之前怎樣?就係失意都失自己,但係真的失意過頭,我真的會失智,就係那樣俾人害,害到自己身邊既人,這係點解我好厭惡那些害我既人。可以的話,就係我唔想再怎樣那些害我既人,好讓佢們自己消失。