请登录

登录后更精彩...
楼主: 積加

有酒,今朝醉

金牌会员

節錄咪我想貼的:
雖然我主觀,但係好像有少少確實,我所感,多惡多災、少惡少災、大惡大災;多善多福、小善小福、大善大福。

冇就冇,但有的話,要有菩薩心腸,然後加咪菩薩行,應該就知係真果隻。菩薩顯靈,報應咪,就珍珠都冇咁真,之前所作應該係岩的,之後要精進。明明自己心地善良,但好像唔OK,那樣就
係自己一定有唔岩的,我覺得我越黎越唔OK,所以應該行錯路了,心地唔好就惡魔顯靈,不過至少要恩賜可能冇話好唔OK就算係咁了。

金牌会员

寫D咁既野,當然冇咩意思那樣,又像冇咩得益那樣,雖然少少地,但係都應該有少少明白,真的唔使置疑。就係自己要檢討,真的自己保重自己。寫到就像好灰,我亦唔想寫,但係確實如此。驚就兩份,一支筷子根本就夾唔到菜,因此成雙成對係真的中華傳統文化既精髓。同時,真的有孤獨人,又窮又膿,我認為唔好叫人「老野」。
我係寫自身,縱使真的卑微,人品都要高尚。
縱使係高級,有冇咁看重人格就不得而知。
因此人品高尚,對於低級的更應看重。人低品高。
高級品又高,那樣就係出類拔萃,不過通常就像三缺一,例如高係高,但唔係最高,又或者最高的真更怎樣,只係因為低過頭,唔知道,不過假如求己的話,就勿理任何了。
就係人就係會卑微,假如人品都低的話,真的像無咩可取。

金牌会员

我都想內心唔好有咁多怨恨氣等等,包括怨恨氣自己的不濟,又感到未來會延續。
人到無求品自高。我真的識呢D句子,但係做唔到。
卑微既人更要努力搞到自己無求,籍著自己那樣的品格就那樣,我會感到係的hea懶,係真的鍾意hea至懶去怎樣人事性情理法……。
自己能做到自己黎應該算係把炮了,所以Jack+要財務自由真的係岩的,問題係您已經少求,但做唔到的話,我以上所寫的,就係靠神明庇佑,然後我會認為強忍。這亦係我睇到一些訪問,,佢既認知係那樣,我就像感到為什麼了,真係陰功慘,但係勝在樂觀。
就像好有霸氣,唔勿不冇咪唔勿不冇,使擇日,不過最後都係會求,但係我覺得要訓練咪自己。有些像砍斷情根,可以改成砍斷求根。

金牌会员

明白到求既痛苦等等,都有一句「有求必應」,若邊個可以自己做到,一定要有求必應。
有人開聲告知捐款,我一樣惡無捐。因此我求唔到,皆因自己都唔係「必應」。不過自己砍斷求根,可能亦係正路。

金牌会员

明天又可能求B,其實我都累和悶了,我都想唔好拖,不過對B,我好像會點到即止,唔知我係咪有顧及佢,其他我唔理會,所以就冇點到即止,所以就唔好。

我係唔想B怎樣,其他我又像話之佢那樣,我亦係因偏心?
又或者我害怕得罪B,所以就那樣?只係我覺得冇左B可惜,其他好像冇了就算了。
因此今天的就像,一、迷信辟邪,二、要砍斷求根之唔勿不冇

我真的惡,以上那些真的唔重要,因為B冇傷害過我,仲那樣對我。
其他那些我自己唔敢了,冇下次。不過始終應該要砍斷求根之唔勿不冇。

唔捨得個B,唔好搞搞下,交惡,或者唔敢了,冇下次。
粗人之中有我認為高人品的,真係少,所以唔好啊。

唔係粗人,冇所謂,多一個唔多,少一個都唔少,因為個個都爭做高級,都係咁上下,反而粗人中人品高更少。

金牌会员

唔好意思,我一個人就三頁了,應該今天有字,今天醉。
明天有望醒黎要自得。
日後要打醒精神不要醉。
唔醉、勿醉、不醉、冇醉。
在此重複又重複,以醒自我唔勿不冇。

中级会员

百威又升了,早知當初入貨
抽幾手玩下

金牌会员

依家買都未遲。
我覺得而且,假如間公司冇問題,酒股一定會升的,要守到未來,同煙股一樣。多巴胺既作祟,罪惡既野,一定多人鍾意的。
趁現在仲新,買了,等10幾年後一定會翻唔知幾多倍,有可能在未來成為藍籌股。
我假如冒得風險、有錢投資以上股唔害怕蝕,睇咪其他,主要唔係老千股、間公司D人唔係玩投機、係實業……,係可以考慮的。
不過我都係認為錢在自己袋裡比較冇風險,同您既諗法有些接近,所以唔等佢成為藍籌股,短炒亦可。假如佢又升,您咪今天入,幾星期後放,係短視不過算係賺了,咁樣的應該好過舊股,那中移動。好多野,耐了多數變質了。
係咪都要申利,我就像寫,不過我冇以上。您炒開股,中移亦搞到您蝕好多。呢個博下,會收手,應該唔會弊過中移的。一係長線,二係見好就收,三係唔知。

金牌会员

我以為您買了,我係惡的,梗係自己買了,才貼文宣傳。信自己,覺得升就買嗎。自己依家覺得會繼續升,就唔好諗咁多,博佢,早買早著。
錢係您既,有咩唔關我事。

中级会员

newnew 發表於 2019-10-2 12:51
依家買都未遲。
我覺得而且,假如間公司冇問題,酒股一定會升的,要守到未來,同煙股一樣。多巴胺既作祟, ...

今日升太多,等回返28蚊再諗諗佢