请登录

登录后更精彩...
楼主: 積加

有酒,今朝醉

金牌会员

人人唔同,您始終係您,而我始終係我,但係佛祖、太上感應篇真的冇想人孤獨終老的。我有時覺得孤獨終老才係真正負責任既人,但情況係孤獨終老,尤其遇情況時,真的好悲涼,所以佛祖最明白和了解「孤獨……」到底所謂何故、到底所謂何事……。

沒有聞者傷心,聽者流淚呢回事了,但係假如自己係孤獨終老的話,仲係會一世,那樣冷暖自知。所謂:「淘弱留強」,某程度係因自己唔叻等等,但係冇頭髮冇人想做禿頭,確係太窮的婚姻係悲劇,但係孤獨終老都可能一樣咁悲,不過一個人就勢孤力弱,除了以上,就係冇人扶持……。唔係話一定搵到理想的……,但係有得博。可以結婚離婚結婚……。縱使冇仔囡都有個伴,依家連酒都戒咪,應該更孤獨了。

金牌会员

我唔係叫您飲返酒,假如酒係自己的知己,最好陪伴,自己會感到,鍾意酒多過人,同酒一齊好多同人一齊,那樣冇左物,一樣會更孤獨了,因此您就找個酒股仔,又見就係認真孤獨了。唉。但唔唉了。凡唉有求。不求。
或者唔能怎樣,冇辦法,但係至少要意識,真的要不求,不再求。不leh,不再leh。要唔鍾意求、唔鍾意leh。冇可以求,亦冇可以leh。
物唔使求,就像自己會黎,所以就像真的強求不得。自己去求leh的,強求不得。
寫寫下,我又感到,有少少像想不勞而獲,或者係真的感到勞而不獲,都言唔係自己受,真的難以感。有感有受。

金牌会员

又係四個字,切勿作自作受。雖然我仲未知,怎樣達到不求,但係應該都係求人不如求己,求唔到己就算了。因此啊,登天求人難更難。唔像唔可求,而係求不得,又或者求不得反遭殃,之但係應該唔算係有怨念不休,因為係感到求不得,所以借鑒於咁樣的,警惕以後不應該求。不求就像幾時都咁有智慧,但係平時一般,就係唔要求人事物情理法……。中文,您真係幾好的。我寫了咁多,就係想使自己明白,當不求人事物情理法……,其實就像前後冇災難啊。

金牌会员

其實A開始教我一些A比較勁既野,但係我覺得有少少枉費佢心機,因此投資係我身上,冇價值,但係我很是感謝A的。
我係因為A教,所以吸到就吸,但係我覺得我用武之地唔大,不過呢D算係不請、不求自黎。
感覺就像剩下AB,唔係B,根本就冇以上事情發生。

金牌会员

以上的一切,我唔會告知A,而其他就更冇必要。
冇咩想講,或者講多錯多,都係唔出聲最好,其實唔出聲,就像無求。我何必求。又忍唔住,唉了。
奈何我唔能因為任何,而搞到自己那樣,我都係鍾意咁樣既自己。又或者真的要反省、檢討……,或者我覺得最容易、簡單……,就係關於個「求」字,我能做到河水不犯井水,算係自耕自足,算係靜。都叫你,咩都要祕而不揎,您唔出聲,根本就像冇。始終所有都係陌生人,唔能人人一樣,自己真的唔能唔收藏於內,就係封閉或者封密的酒係陳年好酒,唔見天日,都係蘊藏能耐。又再唉下先,但係怪怨自己,求麼叉,全部都係一樣了,仲求麼叉。仲越求越弊,真係唔和勿,仲有不就最好。唔勿不,係三味,應該仲有一味的,但係我暫時諗唔到。

金牌会员

開頭,我只係唔和勿,唉,諗唔到,多個不了。我其實唔鍾意咁多東西,冇四味都冇所謂,亦唔想體會D咩,但求,這亦係求了,因此都係離不開佛說,一切皆係自己既妄心,一切皆源自自己既妄心。

金牌会员

我總係有些掃興,因此都係唔出聲,又或者在網絡都要統一,一樣唔勿不。其實我覺得講和寫,真的冇咁既必要了。

金牌会员

仲有一個寫法,就係做到「自得」,應該一樣得。

金牌会员

就係真係咁多發表都唔能表現出黎,畢竟就係那樣,不能咁直腸直肚等等。日後,既然冇所求,我應該要收藏自己。奈何仲有個B,我仲有想講講告知個B,我都唔知有冇咁既必要,但係個B仲係排第二,除了A,我目前最想B可以長長久久,亦唔少得C,但係C真的唔相由心生,假如B我有所感,我可能又一堆寫寫,這個B的第一次見100%的相由心生,當時睇多面D,都有90%的相由心生,已經冇再遇到那樣的了。唔好那樣。

金牌会员

都唔知要點修葺自己,我冇諗過會得出我感到得人驚的,不過有了以上,或者我真的有問題,不過要變下了。就係要更加真了。
真的有少少陪了夫人又拆兵,望我能OK返,唔OK返,都係自求,要立下決心。冇了,所有都冇了。
這唔關係灰,係就像真的唔應該有咁既需要,就像您唔賣一樣野的話,您同那樣野就冇瓜葛,那樣野就像冇。
難道咁快就得知四味:唔勿不冇。

眼淚不要輕易流,若流,堅強就要更勝從前。
一定要努力。
唔勿不冇就唔勿不冇,唔好擇日。

其他的就應該不貼了,因為寫了好多下。