请登录

登录后更精彩...
楼主: newnew

數學提問,有感想

金牌会员

好like又唔得太痴,唔like的唔想痴,亦痴唔到。搞搞下,就自己最好,因此有網絡和問題時,資源就係我自己。
做人就係利益、jetso等等,就係我冇利益、jetso俾,都有想sap我的,我又自卑……;關係利益、jetso,我冇sap既意慾,亦感到無謂浪費人時間。又或者冇利益、jetso都sap我,只係開頭,之後我既玻璃心,會像接受唔到,麼咁現實、勢利。我可以現實、勢利,但係人對我現實、勢利,早知就唔sap。唔知係咪極度自卑,皆因失敗無用無能……。愛護我既人,係唔會承認我係失敗無用無能……,就係因為咁,我覺得自己真係好失敗無用無能……。

聞佛人,佛一樣,一人得道雞犬升天,我若真的死後,做到解脫不輪迴,有個最少的果位,都可以那樣。就係相又著。依家有得選,當

金牌会员

然有名單,就像有得選,我係選人sap。正如,我得選,我係選人利。我點樣利他,我既私心咁重,根本我就會衡量、感想……,唔值得。尤其我感到的,唔使旨意。又或者經驗的,我利你,你利他,你就用你自己利飽佢。利他,唔使損自己的,就利到。損就像利。我忍到,就像損自己,但亦利自己,忍得確係對自己好。問題冇人叫我利他,我都想利他,當我想利他時,佢唔領情,我自尊心受損,另一方面,我又開心,真係有能耐,自己黎,唔使人利;又或者人家要既係錢,其他費事,所以就像自討沒趣。就係有過的少少接觸,再深多係煩惱。大部份都係sap佢都有味等等,我唔應該以人有標準,但我會感覺,自己顧惦自己就算了,其他佢們更會自利,你有咩可

金牌会员

利人,但佛人,告知唔同既利。我本黎就冇咩知道佛理,但聽聞佛人所言,我覺得我既路係錯的。做一個俗人,我咁樣好失敗,而又做唔到一個非俗人,即係可以輪迴到,搞到我唔知點算。假如d人咁樣,我唔想痴,係因為我唔想學到像d人咁樣,所以我想搬遷,但係假如d人就係咁樣,我一定遇到,我怎樣唔會學到,我已經好老了,唔係三歲,應該識分品格,但我都頂唔順,就係我冇咩社會經歷,就像其他,佢們咩人都見過,佢們知道呢個世界好多唔同品種既人……,佢們有冇受汙染,我就唔知,因為我都同佢們唔係好熟,只係一般咁講講問問,即係我冇咩知心,或者朋友,都言最好就係自己,自己係最信得過,問題係,冇信心唔輪迴。

金牌会员

因為都冇事故,點樣去接觸人呢,或者可以咁寫,一接觸就係要俾錢的。唔係關係錢和事,都唔知接觸來為麼,人最重要既係錢。唔知係我現實、勢利……,定係他人真的現實、勢利……,搞到我出現唔相信人唔係咁現實、勢利……和相信人真的咁現實、勢利……。和現實、勢利……係冇咩好講的,因為得一個錢字。

自己冇本事錢,冇錢就冇人sap,又或者sap人係要俾錢,那樣自己最好,自己sap自己,咁就自利利己,唔係自利利他。佛道學原黎係好難的。要心意行,最重要係個行。人家結緣就像痴到好多野,我唔結緣就像冇野痴,情況係,要結緣痴唔到野,自己唔痴野,冇目的咁利

金牌会员

他。真係好偉大。好多人,講多幾句唔聽,我sap佢都有味。這好多人,我會講,基本都係符合三個條件、龍的傳人或白種人、男性、靚仔或相由心生或男女老人家,之冇俾我感到有咩惡,我真的好著相。我知,其他人一樣那樣設定,唔符合就唔sap。
不過對我好善人既,又未必係符合以上條件既人,所以佛法係平等、不著相。我都唔知點算,依家有新冠病毒,梗係冇得痴。我幾咁怎樣的感想,其他冇就以前痴了好多,依家冇得痴。我就像以前冇咩痴,依家想痴都痴唔到了。就係我覺得我錯了。或者就係太遲了。或者就係點解我咁失落。唔能自bye,仲未信心解脫前bye了就一定會輪迴,變相就係愛惜身體。情況係,d人根本就冇理會,自己唔愛惜自己,

金牌会员

就冇了。算係領教過,多少都搞到我唔敢痴、唔想痴……,或者就係入世淺、太過容易相信人、……就係佛啊佛,真係慈悲,冇人敢佛黎,所以佛教唔想著重呢個假相既我,不過若相反,我惡惡咁待你,你咪知將心比心,而佛呢,因為空相,但又能將心比心,惡惡都受起。你惡我一次,我就唔想sap了,好抗拒……。我其實仲好鍾意,超,唔sap咪唔sap,只係我忍住,但忍唔到個樣。d人應該為我好,告知我……,情況係,我咁既樣,你又sap我,因此果d唔sap就係因為唔咁key,咪算了。佢成功等等,都要那樣,我咁失敗,反而好有個性。問題係,無論現實或網絡,我都覺得好少人會sap我,都係一d真的係像佛心,好慈悲,好善解人意、好大量……,會sap下我。就係人真好

金牌会员

難。除左錢,真的沒有sap我既理由。佛人叫人捐錢,都可以有咁有人sap,因此我又思思緊,唔知我係咪有問題,唔係個個講錢的,不過真的像十常八九,一二個應該睇錢唔會好重,唔知我電話入錢,要唔要sap返那個我寄sms俾佢,佢唔睬我的。佢有腦過我,我唔知要唔要借此機會,同佢講下我搬遷既心事,問題係佢太老了,我怕我就那樣整bye了人,因為我不問,一問就係我既煩惱事。佢份人係唔多管閒事的,但係假如佢上心的話,佢係一個好容易動到自己真氣既人,所以比較容易bye,就係佢份人唔係太過冷漠無情,我覺得。

金牌会员

我都話過,人整我,我唔整人,所以like的,我又唔想佢聽了之後受損,但係呢個應該唔識答、開解、安慰我,都應該唔會使我傷上加傷。因此新冠病毒,不然我應該順便開示,呢個唔係話好like,不過唔係太老,佢份人唔會咁易受損,所以佢點樣化解我既厭惡。

唔使睡,或者真的不耐煩了,又或者時間唔多,我都唔知,就係過了咁多年,一樣覺返之前。我既心會感到冇人冇物,一切就係會冇,但仲係著相有。唔知係咪搞到那樣,有實在痛苦,所以就有以上既認為,就係做人冇必要就唔好識,唔識反而冇咩,識到惡的反而禍害,就

金牌会员

係惡報應。當然係真的,係關自己事,就係自己唔好送上門,依家,假如你要利他,他要有甘願俾佢害既想法,就係我好惡,好心係冇好報,但有好報,皆因你唔著好心的真係慈悲。你好心但受害,而最後悟到空,應該超凡入聖。我覺得d人就像冇感情了,唔會感動、知恩……,都話有那一二個,我就覺得好稀有、好出奇……,使我好感動至……。其實在網絡都能略有所感,唔知哪些情去了邊。

又唔係對好都好多情,以前男女風流,但都叫有情,依家,風流一樣,但冇咩情了,d情又曬邊?唔知係咪物慾,如錢、車、屋、包……吸曬d情去。咁度敢同呢d咁既野玩。只係得自己的痴根,唔痴物慾,迷痴自己的性格,如吵、生事非、個款成個爛仔、喧譁、發脾氣……,

金牌会员

情就咁樣被吸乾了。情係慈悲滋養的,唔利他,係生唔到情。我就懷疑緊,我唔知情為何物,因為少了論理之類,冇咩生情了,因此慈悲都快滅了。

就像好像好多慈善,不過我會諗,那些人工咁高、咁穩定……,好意思站在那拍照收人所捐的,給自己所用,自己有冇捐,真係認真那個。而自己咁ok都唔捨得買自己果份,情去了哪,應該又係俾錢吸曬。若因為生性太過慳吝,導致什麼,那就係多數係因情被錢、脾氣等等吸曬,冇得用情愛而得愛。

我要???。寫黎都冇用,自己???,唔好搞到那樣,但過了咁耐都係咁失敗無用無能,或者再多的思思和理論係冇用的,我真的冇咩行動等等。