请登录

登录后更精彩...
楼主: newnew

我本黎唔想寫的了,但係

金牌会员

就係好咩既我,假如我在Qoos有咩寫錯等等,請您們都原諒我。謝謝。
唔好忘記太上感應篇、福壽論、金鋼經、中庸、逍遙遊、道德經、六祖禪經、聖經箴言、地藏本願經……排名不分先後,仲有唔記得的了,但之後可以會記得返、或遇到。
「地藏」唔止我所認為的「大地」,「地」係指「心地」,就係「心地既寶藏」,我係聽和睇法師文才得知的。
心地就係人既瑰寶,本黎係善良的心,或者就係因來到呢個大地,遇到種種而改變了,尤其變成惡毒的心。唔能將本黎既善良更加精進

金牌会员

,反而越變越惡毒,因此感知者要迷途知返,唔惡毒,就像放下妄心,個真心就在那裡了,唔使周圍搵善良。點解會善良,因為本黎就應該如此。點解咁善良,或者自然地係冇惡毒之越來越善良的修行在精進中。善良真係好。係咪諗到都感到開心呢,呢d應該稱為感受。

以上既到底最後係咪,我始終唔係當事人,因此假如真有其事,真冇其事,其實怎樣看待一件事,但係自己既主觀。係有咁既可能,係可能一場誤會,無論任何,尤其錢情等等,放了出去,係預左收唔返。因此何事,就像隨能隨心……,有咩,自己唔好睇唔開,原諒到人,係好難,但係可能真的唔像「密陽」,無論善惡都原諒,點解冇分別心、著相……係咁重要,因為一樣會咁樣,通通都平等。平等

金牌会员

係正覺。有了正知正覺,就像知覺,唔知唔識既我,真的唔知唔識,會否心中有數之,話之佢,畢竟唔重要。若真的受到受害,唔話之佢,受害就會繼續延續,因此就係求神庇佑前多多行善積德、諸惡莫作做。作係指心思,如作家……,都係作的;做係指實做,如做路……,係實作而成的。我估,估唔到,估錯,都唔好中蕉,就最好了。就係神力、威神力、佛力、仙力……,呢d靠咩,或者就係作了一個起心,善心;做了一件好事,善事。一日有起了三次善心,又做了三件好事,你今天又善良了之您唔覺……。我覺得做人應該咁樣的,好快就不知不覺……。好死咪就像不知不覺,唔知痛,唔覺苦;又不知不覺,咁就去到自己既理想世界,包括東西方、烏托邦……。

金牌会员

做人求咩,好死和死後。做人既意義,咪像「做人求咩,好死和死後。」好可能不知不覺之有正知正覺,唔使求,就係那樣,自然來去。道。

又會咳下,因此可以早則早。

金牌会员

做人求咩,好死和死後。做人既意義,咪像「做人求咩,好死和死後。」好可能不知不覺之有正知正覺,唔使求,就係那樣,自然來去。道。

又會咳下,因此可以早則早。莫等閒,白了少年頭,或有意外。好可能唔記得了以上,又要再來過,之可能醉生夢死,等了好耐都輪迴……唔知幾時。

金牌会员

又會咳下,因此可以早則早。莫等閒,白了少年頭,或有意外。好可能唔記得了以上,又要再來過,之可能醉生夢死,等了好耐都輪迴……唔知幾時。

金牌会员

人呢,好化學,但之輪迴……唔知幾時。唔係話送你一程或歸西,就完結了,因為完了又再來過,迴迴都有痛苦,幾時得解脫。太上感應篇等等,全部都像有方法了,就像要求成仙佛了,才得到解脫。對我而言,難度好高,但係可以的話,試下。咪順便,應該個個都可以,齊齊試下,至少在大地會比較多善心善事善良善人。