请登录

登录后更精彩...
楼主: newnew

特別係風月和青青要入來睇下貼。

金牌会员

情況唔會改變,縱使會改變,我都想搬了。
就係有咪新冠病毒,所以好折磨,蠻夷地質素低,口罩都戴唔好、或者唔戴,其實觀到咁樣,仲做d咩,所以明冇,唔係要比較,龍的傳人,競爭強,非常貪嗔痴,但其他一樣非常貪嗔痴,但競爭弱至用其他方法,所以賤格,冇公平競爭呢回事,因此越黎越咩。一直都係咁,越黎越差,我感到呢個世界越黎越咩,舊陣時,冇咁咩。
佛就冇分別以上了,就係自己的自性合唔到,點解咁難,妄想爭執顛倒,一半一半咁,唔知點。
一講錢就輪迴,你唔講錢,d人同你講錢,你點算。
真的有錢,供養到佛,就好了,因為佛唔講錢、亦冇錢……,只係求食一餐,做麼都咁慈悲、食素、唔害、……。

金牌会员

情況係,你唔佛,想得到便宜,你就有惡報、要還的。
15算係做良心錢,雖然佢可能好孤寒,但係佢咁老了,心地應該好好,所以長壽。
我好煩,亦好亂,感到寸部難移,11可能係我貴人、想幫我;親但疏都可能係我貴人、想幫我,但冇能為力。都冇咩人幫我了,有時亦唔知點解拒絕了,依家好陰功慘。

會否好奇怪,咁夜唔睡,唔使do,而點解d左右鄰都像唔使do,可以整三整四,因此咪就係,要知,幾咁得人驚,佛都冇分別,可憐之人必有可恨之處。有時那樣的事情發生,他人唔會恨,但又好難憐。自己又唔會自憐自恨。親但疏唔太like佛,都係關見得蠻夷事多,

金牌会员

我本身比較想悟佛理、行佛事,唸係像喜好、辟邪,有些實在太長記唔到。
我覺得假如自己悟唔到、仲係著相的話,你那段時間唔係持誡,唸念法佛僧,就像一個冇貢獻、好懶惰……,根本借宗教之名,與其係咁,應該搵多多錢,將錢捐俾真係佛人、印佛經、放生、做佛像、起佛堂……。就係因為我唔厲害搵錢,所以唔知點。

厲害搵錢多數係自己等等先,食喝玩樂……,搞到d質素好差。佛講的佛經,用好心,翻譯的都係,算係苦口婆心,解脫輪迴。

今天已經星期五了,依家好難出去開示,唔知要唔要打電話俾15,同佢傾計呢?佢係目前唯一個,佢仲未退休駕駛中,我叫佢得閒才打俾我,唔知佢係咪孤寒電話費,佢叫我得閒打俾佢,同佢傾計。假如係開心事、對佢有益,咁樣的傾計就冇損害佢,但係我唔開心,唔

金牌会员

知點算,佢又太老,我冇邊個去搵,想去事旦運吉都難。親但疏好難了,佢都話有新冠,又佢出入唔方便,佢太老了,問題係佢幫唔到我了,因為那些suck,係咁既suck款了,你吹得佢脹,咁有報復心,根本不宜再近,就繼續那樣,但我想忍,就唔會吵,吵得就要解決問題情況。好賤,咁惡毒的,係真的使人越來越唾棄。因此點解鍾意佛的,唔能那樣,就係要維護佛,不能搞到那樣。你咁既款,係信佛的,你既樣貌、態度、處事……,又係一致的,你使幾多人喜好佛,好多因此閱下佛經,結下佛緣,好大機會解脫輪迴。

佛仲會在下世度一些加害過佢既人,我唔想有下世等等,所以我唔能生起貪嗔痴,因此我唔能著,因為你越是要忘記,就難忘記,唔知岩

金牌会员

唔岩,就像地火水風……,都係合到自性的,就係地火水風……根本唔著相,邊個麼都一樣,呢d就係平等正知正覺。
你一旦有仇人仇事就好多不了,所以我歸咎我的因果報應,同咪我若知感的話,我唔想搞到那樣。咁多野唔學,學佛都好過。

因為我實在太少接觸人,我唔知我給人的觀感等等係怎樣,那時,假如15真的前來和我拍拖,或者依家我會諗,想15去玩,接觸下,睇下自己到底怎樣了。11等等或者就驚了我,但係15比較老,所以可能佢已得道,食鹽多過食米,至少做人做了咁耐,已經感到有因果報應,麼我仲係咁惡衰賤?人梗係話自己好,因此我真的感到那些的行為好惡衰賤,就係跟到好的,都叫好d。就係跟到11、15、開示、

金牌会员

親但疏等等,這些我認同佢們既為人的,好d,所以唔單止下品下生,仲有再下生下等。這唔係要分別,而係都係要分別,取正道,要上品上生,上生上等,種姓高貴……。
假如看官是那樣,要珍惜……,遲d有個模樣了,就係你配做咩……,都係上,都想輪迴,就要點樣解脫六道輪迴。唔係上一樣得,得遇善知識……。

我沒有備課,就係想寫就寫,有些太過咩,就動念改過,唔知我會唔會誤了人,我適合去推廣下佛法冇?推俾親但疏,好像失敗了,得返個15,可能仲睬我,我都想15可以解脫輪迴之苦。回應下,我好孤獨寂寞,遇到以上,唔知點算,前路茫茫。
未皈依,佛祖一直叫想修的,唔好退去道心,慢d唔緊要,太急反而唔好,就係「四十二章經」寫得非常好,中土第一本的佛經翻譯。

金牌会员

我只係聽佛人講解一些,但未睇,但內容已經係好精彩,斷慾望,唔使去切器官,因為主要係斷心。一些如:LL、11、15等等,龍的傳人對我算係好好時,我都有起心的。我有問過LL和15,一個就答,佢對邊個都係咁好;一個就唔出聲。我大約問,15就話佢都唔知道點解。開示的話,我就同佢講:要珍惜眼前人。我覺得佢應該明白,我既意思係指佢老婆等等。我只係睬對我好既人,幾著相,其他那些,你唔係整到我,連吵都唔可能,今天吵到好惡好激動好滾,但係我覺得自己有少少中風感,但那樣的程度,冇太大傷害,但動氣量有的。11仲問我唔會發脾氣,我冇,但又像有,唔好理睬。情況係理睬唔到,只有搬。

就係就咁樣被d邪魔外道破我之家,但係假如我ok的話,想搬,只是冇地方可去。我點會想痴咪d咁既人呢,我幾鍾意水餃皇后,不過在

金牌会员

蠻夷國,我要那樣,都要聽課打針等等,情況係,我除了要殺生,仲要打針,為的就係試下睇下有錢賺冇?我覺得好痴愚。那是因為食物唔衛生,處理不當,才要打針……,打了針的咪一樣出現食物中毒,搞到咁,係個人問題,就要害所有人打針,都防唔到,呢d就係得人驚。為的係咪,好多時候,就係錢。咁多野有做好的話,會搞到今時今日咁,所以幾不幸的。
我諗佛、菩薩等等一樣受過唔少,不過真係慈悲。我就點算唔再解釋醫生、醫護人員會得到新冠的原因。自己平時點樣待病人,自己就點樣待自己,有些病毒只限病人,今隻一律平等。唉,縱使我冇咩慈悲心,但得到,幾咁陰功慘。假如有自問,就過到自己。若天地人

金牌会员

都知的,仲問咩。因此有過錯要懺悔。若言冇心、唔知等等,一定有因果報應的,我受時感到好痛苦。我唔能越來越冷,或者因為我冇咩幫助人,所以好冷。我明天,即係今天會唔會以暴易暴,會唔會去吵,我依家內心都有些陰影了,所以就係要盡早搬了。假如15收留我,我會考慮的,順便學打鐵,15份人踏實,但佢好像問我一個問題,然後好像有望下我既腰,我已經有些像水桶,佢咁老了,佢仲tap。不過我點好意思打電話同15傾計呢。但係我依家漸感陰影,呢d扑街真係害我不淺,真係好不幸。出咪呢d咁既扑街物,真係害人不淺,垃圾多數在蠻夷地,因為冇腦,真係慘。出咪d係質素既物,害人不淺,因為蠻夷地人貧窮,售價低,人人才賣得起,真係賤。

金牌会员

因此高的痛苦,好可能勝過低既痛苦,同冇腦既一齊好損害;同有腦既一齊,佢只心地善良,就冇咁咩。想想咁落後、想想咁貧窮、想想仲咁賤格的人品……,就像垃圾又活在垃圾桶中,多數係過往生的惡報應,下品下生、下生下等。我寫緊我自己。當死後,合唔到自己的自性,解脫唔到輪迴,都唔知點算,重複係幾咁得人驚。真係白痴,你白痴你既事,你影響到我,我咁慘,但都要怎樣自己,幾痛苦。今天的所作所為,冇可能唔因果報應的,因此扑街唔好喊。做人唔可以做到那樣,佛祖等等保祐我。

我又想求親但疏,不過好難,真的得選我想求15,因為15可能比較踏實,但係除了親但疏冇了。要唔恨,真係難。就係好賤格,我根本