请登录

登录后更精彩...
楼主: newnew

這裡廣告泛濫成災,我只能刪原貼。

金牌会员

手消毒次數太多都係會傷害手的,不過冇辦法。

https://www.youtube.com/watch?v=r9I1Il15ONA
マスク使用時のメガネの曇り止め方法 Part1/3 超簡単な裏技 生活の知恵

我都唔知唔識以上正確冇。

金牌会员

好多動物有冠狀病毒。
我見圖,其實隻「蝙蝠」好可愛,但係佢言窮,就煮左黎食。網民仲問,點樣煮。處理「蝙蝠」既功夫,應該簡單d。
因此「中華菊頭蝠」傳俾「果子狸」,「果子狸」傳俾人,人傳人,係稱SARS。
我感到,因為處理「果子狸」唔係咁容易,主要「果子狸」有「果子狸皮」,去皮時,我認為會流好多血,處理既人應該最易受到感染。

武漢唔知,但係睇了資料,應該係「蝙蝠」,「蝙蝠」傳俾「蛇」。
我感到,因為處理「蛇」要開肚取骨,我認為會流好多血,處理既人應該最易受到感染。

中東的MERS是「埃及墓蝠」傳俾「單峰駱駝」,而有些人類係會飲駱駝的血。「駱駝」生前就像人類架車,又載人類又同人類載物,仲要俾人類刺宰佢。

金牌会员

就係或者野生動物,如「蝙蝠」呼叫人類,唔好食野味,又或者真真的可以的話,唔好殺生。都係殺生惹疾病乃至災害性傳染性疾病。

我思思。
「蝙蝠」周圍飛,同「果子狸」、「駱駝」、「蛇」等等有交流的,所以就將「蝙蝠」的冠狀病毒傳開了。
如:「蝙蝠」既冠狀病毒,可以傳染到人類,假如「蛇」有呢種病毒,人類就唔敢殺「蛇」。
冇人知到底怎樣發生,最好就唔好吃。好多野,都係高風險,一樣有人類繼續博命,唔知為麼、點解會咁,或者就係根性報應。
當SARS、MERS、武漢後,可能保得住多些動物。起了一個警惕既作用,呼籲人類,咁多選擇,點解偏偏要選擇野生。又或者可以食蔬果。蔬果冇神經線。
就像人,野外求生已經好難,仲要面對猛獸既攻擊;就像動物,野外求生已經好難,仲要面對人類既攻擊。

金牌会员

太上感應篇不能「無故殺龜打蛇」,更何況去殺蛇的。
四大神獸有青龍、白虎、朱雀和玄武。玄武就係古時龜和蛇的合體。
若要比較,最脆弱既神靈係龜蛇、雀、虎和龍。龍已經冇了。虎係受保護動物,不過人類亦較怕虎的兇猛。雀類,會飛,可能好少少,不過其他唔識飛的,有,禽流感了。龜蛇,因為可以龜板、龜苓膏、蛇羹……,不過蛇有事時可躲在龜殼裡;而龜有事時,蛇能出來保護龜。現在龜蛇分開了,就脆弱了。
其他動物,如豬、鯊魚等等都係想呼叫,唔好。就像「動物農莊」那樣地呼叫。
有食豬魚雞的人類,有些仲食其他動物的,已經好多種類了,就係「放生」,唔好食咁多和食咁多種類,又或者至少放過「野生」的。

金牌会员

野生的,真的以天地自然為生,與人無干;唔係食人類既糧食而活的,縱使係,如「駱駝」,已經俾人類使到夠本。縱使視為寵物,人類多少都係為左摸和玩。購買者要思思。

太上感應篇仲有,唔能「用藥殺樹」。我覺得凡在野的,吸收了天地靈氣,信迷科學都好,上天有好生之德,放生。
我覺得平時冇「放生」好多肉類美食的話,諗下「放生」,唔好食咁多,唔好開發新的,就係唔好再試食新種類。使自己既食慾越黎越高,高到咩肉都想試下。假如吃到齋就好了。人類係好肉性,其實算係有一種殘害生靈既根性,所以就形成了怎樣既社會。

地藏菩薩至密宗的藥師,其實我覺得一樣不離佛戒等等,其中要人食齋。咪就係,殺生又怎會放生;若心想放生亦會唔想殺生了。

金牌会员

縱使唔係動物,假如地藏菩薩那恆河沙數所謂既劫,就係但凡物體、野,包括一粒沙塵都係一個劫,那樣一粒沙塵都係生靈,有其靈性。睇唔到的微生物、空氣……都係集天地既正氣所成,都要恭敬,那樣,以上的「果子狸」細、「駱駝」大、「蛇」長,睇到的。睇上黎,一隻傳到俾人,而導致人傳人,其實唔係殺得多,個機率怎可能發生。係,唔知邊隻邊個,但係凡人事物情理法,要有少少都好過冇的「放生」之心。做人係要大方d,民以食為天,大方於飲飲食食,但其實大方於「放生」之心。放過它們。

點解要孝順、不殺生……,其實我覺得有關係到慈悲。就係「愛護物」就「唔想殺生物」;「唔想殺生物」就「放生了物」。

金牌会员

因此有佛道等等的美德,如:愛護敬畏等等,就像同出一轍,起到相同既效果。有一樣足或多樣俱足,就可以了。那個足,就係足夠既愛護心,沒有足夠,就像半桶水,就會唔愛護了;有足夠既敬畏心,就唔可能唔畏懼。有一樣足後,升至多樣俱足,就好了。又或者多樣齊齊足。有足係重要的。不過足就係腳,冇論有冇足,亦係重要,會飛的「蝙蝠」去「果子狸」兩足、「駱駝」四足、「蛇」冇足,假如真的如此,點解要有平等心、唔著相、唔好比較等等,因為放生、放生,字面意思,個生亦能係眾生。在我思思寫寫後,感到,若初初放生一個生機,冇事發生,咪等同放生眾生,包括自己等等,冇有此事。

我感罪過,但都係唔知點。

金牌会员

IF212 發表於 2020-1-25 18:32
qoos現在冇王管, 任由不明來歷會員發動網絡攻擊, 有冇人做版主, 攪到亂七八糟 ...

假如係空氣中既微粒,就應該難了,不過以下幾有諗頭的,冇口眼罩的,或者有口眼罩的,係時候留好大容量既水桶(一般的桶應該塞唔入),至少口水噴唔入,上下既空間還可以,有些像「血滴子」像諗頭。來自民間既智慧可能惦、冇辦法的話,試下,唔係點。唔係隱形眼鏡,戴了眼鏡點樣戴一般眼罩,因為咁樣真的包了大範圍。只要個個都咁做,就唔覺有咩的了。個裝扮幾可愛的。興起來亦係一桶難求。

金牌会员

假如唔係人人都戴口罩既情況,冇辦法既水桶,其實應該優先於冇口眼罩的,因為睇上黎係空氣中既微粒傳播,冇口罩既中蕉了,人數一多,之後其他有口罩都未必保到。

来自武汉的智慧:自制应急防护面具,去菜市场,超市,医院等人群密集地时使用,回家及时酒精消毒后可重复使用。上下透气,360。℃阻挡飞沫。物资紧急期间可以推广自制使用。

睇下新聞資料點解、邊個……,係運氣定係咩?
係咁既情況,有多口罩既又唔俾d人,又或者起高價售買,皆因人人都驚,但係呢個時候有多既應該免費派送,一來宅心仁厚,二來為大圍著想,做人要大方d。